Društvo je za svoj višedecenijski rad dobilo niz priznanja (Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima i dr.), a stručni skupovi su održavani pod pokroviteljstvom najviših državnih institucija čiji su predsednici/ili predstavnici svojim prisustvom potvrđivali značaj koje je Društvo imalo u našoj zemlji.

Naš početak

Na osnivačkoj Skupštini »Društva za unapređenje narodne ishrane« 8. aprila 1956. godine koja je održana u Beogradu usvojeni su osnovni zadaci i postavljeni ciljevi rada, definisana je delatnost Društva koja je obuhvatila ceo lanac ishrane od proizvodnje, prerade, prometa hrane do njene upotrebe u ishrani. Ostvarivanje zacrtanih ciljeva i postavljenih zadataka bilo je moguće jer su Društvu pristupili stručnjaci različitih profila (agronomi, tehnolozi, hemičari, veterinari, ekonomisti, farmaceuti, lekari i dr.) koji su zajedničkim timskim radom učestvovali u izradi niza projekata, patenata, pripremi zakonskih propisa o kvalitetu namirnica i njihovoj primeni kao i u drugim aktivnostima iz delatnosti Društva.

Nakon osnivanja Društva za ishranu u Beogradu 1956. godine data je inicijativa za osnivanje republičkih i pokrajinskih društava na teritoriji cele Jugoslavije što je i realizovano, te je stvoren »Savez društava za unapređenje ishrane naroda Jugoslavije«. Zajedničkom akcijom svih novostvorenih društava organizovani su kongresi i stručni skupovi na nivou cele Jugoslavije uz svesrdnu saradnju i angažovanje stručnjaka iz svih republika do 1991. godine.

Ideja o osnivanju Društva rodila se spontano, ali ne i slučajno. Stanje ishrane kod nas je tih godina bilo nezadovoljavajuće, zbog toga je grupa entuzijasta pokrenula incijativu za osnivanje Društva za unapređenje ishrane sa sedištem u Beogradu.

Nikada nismo odustajali

Pored niza teškoća i promena koje su nastale u poslednjih osamnaest godina Društvo iako sa smanjenom delatnošću nastavlja sa radom: organizuje nekoliko seminara, 17. susreta nutricionista, a kongresi koji su se svojevremeno održavali svake četvrte organizuju se svake šeste godine (1990, 1996, 2002, 2008.). Istovremeno je nastavljeno izdavanje časopisa »Hrana i ishrana«. Treba posebno istaći napor članova Društvo koji su svojim angažovanjem uspeli da zadrže kontinuitet u članstvu FENS-a i IUNS-a. Posle raspada SFRJ Srbija i Crna Gora formiraju novu Saveznu Republiku Jugoslaviju, pa je i Društvo 1994. godine promenilo svoj naziv u „Jugoslovensko društvo za ishranu“, da bi na Skupštini 18. 10. 2008. godine bio usvojen novi naziv „Društvo za ishranu Srbije“. Ovim imenovanjem Društvo se zapravo vraća svojim korenima iz 1956. godine kada je u Srbiji i osnovano prvo „Društvo za unapređenje narodne ishrane“. Tokom 50 i više godina rada Društvo je menjalo naziv ali ne i postavljene ciljeve i zadatke koje je sprovodilo svih ovih godina ponekad u smanjenom obimu zavisno od postojećih uslova.

Društvo je za svoj višedecenijski rad dobilo niz priznanja (Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima i dr.), a stručni skupovi su održavani pod pokroviteljstvom najviših državnih institucija čiji su predsednici/ili predstavnici svojim prisustvom potvrđivali značaj koje je Društvo imalo u našoj zemlji.

Sledeći tradiciju i značaj koje je Društvo imalo ne samo na našim prostorima nego i u međunarodnim okvirima (naš predsednik je bio i predsednik IUNS-a) novom rukovodstvu se pruža mogućnost da primenom novih ideja i rešenja jednu humanu ideju sprovedenu u teškom vremenskom periodu pretoči u savremeno Društvo koje će odgovoriti svim izazovima.

Pridružite se najstarijem društvu nutricionista sRBIJE

Postanite deo jedne uspešne i zdrave Srbije